Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

THE PROPER ORNAMENTS - WOODEN HEAD


THE PROPER ORNAMENTSWOODEN HEAD

 Όπως ακριβώς το λέει το όνομά τους, αληθινά κοσμήματα είναι αυτά τα 14 κομμάτια που απαρτίζουν το επίσημο ντεμπούτο των βρετανών The Proper Ornaments. Το Wooden Head κυκλοφορεί από τη Slumberland Records (μια από τις πιο ενδιαφέρουσες indie εταιρείες στις ΗΠΑ αυτή την στιγμή, με κυκλοφορίες μεταξύ άλλων από Girls Names, Veronica Falls, The Pains of Being Pure At Heart, Violens) και έρχεται να ακολουθήσει τα πολλά υποσχόμενα singles που εξέδωσαν μέχρι σήμερα οι P.O. Ειδικά το Waiting For The Summer (μέσα από την ομώνυμη συλλογή που κυκλοφόρησε η μπάντα πέρυσι από την ανεξάρτητη Lo Recordings) είναι ένας ύμνος της γλυκιάς νωχελικής indie pop και συνόδευσε την ανυπομονησία του γραφόντος για το καλοκαίρι του 2014. Τώρα είναι τυχαίο που το Wooden Head κυκλοφορεί μήνα Ιούλιο και περιλαμβάνει κομμάτι με τον τίτλο Summers Gone;
 

 Όπως και να ναι οι P.O. είναι ρομαντικοί, αγαπάνε τα ηλιοβασιλέματα και νοσταλγούν καλοκαιρινούς έρωτες. Αυτό είναι το ένα πρόσωπό τους που τους βρίσκει άξιους συνεχιστές της βρετανικής κιθαριστικής ποπ μπαλάντας, από τους The Shadows μέχρι τους Arctic Monkeys. Το άλλο πρόσωπο τους είναι πιο ηλεκτρισμένο και είναι αυτό που ντύνονται τις indie κιθάρες και τις βάζουν να οργιάσουν λιγάκι (να ζωγραφίσουν καλύτερα). Έτσι από τη μία αναπαράγουν το psych pop (που είναι και της μόδας τελευταία) έτσι όπως το λάνσαραν οι The Byrds και την twee pop έτσι όπως την αποδίδουμε σήμερα στους The Kinks. Από την άλλη αναπαράγουν τον βελβετικό θόρυβο στην πιο Ride (ή μήπως Jesus And Mary Chain;) εκδοχή του.  

 Βεβαίως οι διάφορες εκδοχές αναμιγνύονται δίνοντας διαμαντάκια του είδους όπως το Step Into the Cold με τις κλασικοροκάδικες κιθάριστικές πινελιές να αποδεικνύουν ότι το γκρουπ δε λειτουργεί με indie παρωπίδες, ή το Magazine που φέρνει στο έντονα στο μυαλό τους Veronica Falls (κάτι που δεν είναι τυχαίο μιας και ο ένας εκ των δύο μελών (James Hoare) είναι μέλος και των προαναφερθέντων.

 Συνολικά οι Proper Ornaments δημιουργούν ένα άλμπουμ που ακούγεται από την αρχή μέχρι το τέλος ακούραστα. Σε αυτό βοηθά και η ακατέργαστη πλην πεντακάθαρη ζωντανή παραγωγή που δίνει μια οικειότητα και έναν νεανικό αυθορμητισμό. Οι P.O. δεν επανακαλύπτουν την κιθαριστική ποπ ούτε την ανανεώνουν. Οι συνθέσεις τους είναι όσο πιο απλές γίνεται, τόσο για να αναδειχτεί η απλή εντέλει ομορφιά της ποπ μουσικής.

 Δημοσιεύτηκε στο www.presspop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου