Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Νο. 20 JANE WEAVER - MODERN KOSMOLOGY


Δύσκολο να μη σου αρέσει αυτός ο δίσκος όταν έχεις ερωτευτεί το Silver Globe του 2015, ακούς το πρώτο single-μαεστρία στη electro pop Slow Motion και αντικρίζεις αυτό το εξώφυλλο συνοδευόμενο από έναν επικό τίτλο. Η Jane Weaver είναι 45άρα και δραστηριοποιείται 25 χρόνια στην βρετανική μουσική αλλά τώρα βλέπει τους κόπους της να βγάζουν καρπούς.  Ήδη ο δίσκος αυτός βρίσκεται σε αρκετές λίστες εναλλακτικών περιοδικών με τα καλύτερα του 2017, σε μερικές πολύ ψηλά. Είναι δε τέτοια η φρεσκάδα των μελωδιών και της παραγωγής που αποπνέει δύναμη νεότητας που ούτε 25άρηδες δεν την έχουν. Ακούγοντας τον πολυσυλλεκτικό της ήχο που ξεκινάει από lounge pop electronica, περνάει σε kraut μινιμαλισμό και καταλήγει σε ψυχεδελικές φολκ ελεγείες (με τον χαρακτηρισμό ποπ να βρίσκεται πάντα στον παρονομαστή), καταλαβαίνεις ότι η τύπισσα έχει πειραματιστεί πολύ στο παρελθόν. Στα συν και η πολύ καλή φωνή της που δεν συνοδεύει απλά αλλά χρωματίζει το όλο concept που έχει την όψη ενός ουράνιου τόξου και την γεύση λαχταριστής πολύχρωμης τούρτας.

 Στα highlights του Modern Kosmology, εκτός από το προαναφερθέν κομμάτι συγκαταλέγονται το εναρκτήριο ΗΑΚ με τη αιθέρια, αβαρή ταχύτητα, το στερεολαμπικό Loops in the Secret Society, το the Architect με τα υπέροχα σύνθια και τις λούπες, το Valley όπου τα έγχορδα παίρνουν τα ηνία, το I Wish που κλείνει με τον ίδιο τρόπο που ξεκινάει αυτός ο δίσκος must της κοσμικής electro pop.

Στιχουργικά ο δίσκος κινείται μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού σε όλα τα επίπεδα, με μία κλίση προς το υπερβατικό, όπως φανερώνει και ο βαρύγδουπος τίτλος του. Τα στοιχεία της φύσης (η κοιλάδα, η σκόνη, ο κεραυνός, ο ήλιος και η θάλασσα, οι πεταλούδες) πραγματικά ή μεταφορικά χρησιμοποιούνται για να δηλώσουν ψυχικές καταστάσεις, ονειροπολήσεις και απογοητεύσεις.

Αν σας αρέσουν οι Velvets και οι Jeffersons όταν συναντούν τους Stereolab και τους Saint Etienne (τελευταία φορά αυτό ειπώθηκε 3 χρόνια πριν για τον δίσκο των Soundcarriers) εδώ θα βρείτε άλλο έναν έρωτα. Σταματήστε και απολαύστε τον μέχρι τον επόμενο δίσκο της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου