Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009

Οι Bajofondo στο κάστρο της ΠάτραςΟι Bajofondo ήρθαν στην Πάτρα για πρώτη φορά και έπαιξαν χτες το βράδυ στο κάστρο στα πλαίσια των συναυλιών που διοργανώνει η ΔΕΠΑΠ. Ο χώρος που έπαιξαν είναι καταπληκτικός, με ελαφρά κλίση προς την πόλη στα πόδια των καλλιτεχνών και με φόντο το φωταγωγημένο κάστρο. Εκεί είχαν παίξει και οι Ojos de Brujo πριν κανά χρόνο περίπου. Τους Bajofondo δεν τους πολυγνωρίζω αλλά το βασικό τους χαρακτηρηστικό είναι ότι ηγούνται από τον Gustavo Santaolalla,τον συνθέτη των βραβευμένων με όσκαρ Brokeback Mountain και Babel. Επίσης, πρόκειται για μια super band αποτελούμενη από μουσικούς που έχουν τις δικές τους δουλειές. Τέλος, μοιάζουν πολύ με τους Gotan Project με πιο πολλά beat και περισσότερη μελωδική και ρυθμική ένταση. Xωρίς να έχω καλή μνήμη της μουσικής των προαναφερθεισών ταινιών οι Bajofondo με μπέρδεψαν στην αρχή με την ρυθμική και οπτικοακουστική ένταση που εκτέλεσαν το show τους.10 άτομα στην σκηνή, δυνατό beat, video wall, φωτορυθμικά να εκτοξεύονται και από πίσω το κάστρο. Μπορείς να ενθουσιαστείς αμέσως, μπορείς και να ενοχληθείς ανάλογα με τη διάθεσή σου.
Το κοινό πάντως δεν άργησε να εκδηλώσει την συμπαράστασή του στο λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο των μουσικών και κάλυψε τον κενό χώρο που υπήρχε ανάμεσα από τις καρέκλες που τοποθέτησαν οι διοργανωτές (…) και την σκηνή. Μετά το πρώτο μισάωρο δυνατό, μπητάτο, ο ηγέτης παρουσίασε τα μέλη της μπάντας και μια σύντομη αναδρομή του γκρουπ και μετά οι τόνοι χαμήλωσαν για ένα όμορφο θέμα με το ακορντεόν (poserας ο τύπος) και άλλο ένα από το Motorcycle Diaries. Το τελευταίο συγκίνησε πολύ και δε βλέπω την ώρα να ξανακούσω τη μουσική της ταινίας. Ήταν κυρίως οι χαμηλότονες στιγμές αυτής της συναυλίας, όπου αναδεικνύεται ο λυρισμός του βιολιού, του ακορντεόν και η κιθάρα και (πομπώδης αλα Ry Cooder) φωνή του Santaolalla, που με παρέσυραν.
Πολλά άλλα όμως αξίζουν αναφοράς. Όπως η χορευτική διάθεση των μελών της μπάντας που παρέσυραν (ή μήπως το ανάποδο) το κοινό σε ένα ξέφρενο πάρτυ λίγο πριν το τέλος. Ένας από την μπάντα ανέβασε και κόσμο στην πίστα και εκεί το πάρτυ φάνηκε να βρίσκεται στην κορύφωσή του. Ήταν τότε που μια ομάδα αντιεξουσιαστών (μάλλον) ανέβηκε πάνω με ένα πανό διαμαρτυρίας για τη μεταχείριση των μεταναστών στην πόλη. Το γκρουπ φάνηκε να μην πολυκαταλαβαίνει τι συνέβαινε και τα πρόσωπα των μουσικών έλεγαν ότι φοβούνταν μήπως η συναυλία διακοπεί. Τελικά, έπειτα από 5 λεπτά οι διαμαρτυρόμενοι κατέβηκαν από την σκηνή και το πάρτυ τελείωσε μια χαρά και με το κέφι αμείωτο.
Όσον αφορά το γεγονός της διαμαρτυρίας ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του για τον τρόπο και την στιγμή κατά την οποία εκδηλώθηκε αυτή. Ωστόσο, επειδή ακούστηκαν κάποια αποδοκιμαστικά σχόλια και επιφωνήματα από κάτω, να θυμηθούμε ότι στο Manu Chao, παρόμοια διαμαρτυρία χαιρετίστηκε με επιδοκιμασίες και χαρακτηρίστηκε εύστοχη από τον περισσότερο κόσμο. Ο ίδιος ο Santaolalla μετά το σκηνικό αναγνώρισε το δικαίωμα του καθενός να λέει αυτό που έχει να πει ελεύθερα (αυτό πάει σε εκείνους που εμποδίζουν αυτούς που έχουν να πουν κάτι ελεύθερα) και εκτόνωσε την κατάσταση. Έπειτα, άρχισε πάλι να χοροπηδάει σαν παιδάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου